Vegetarisch

Rijstnoedels met zalm, groene asperges en waanzinnige soja-sinaasappelsaus

DSC08196

Sommige combinaties moet je gewoon proeven voordat je ze gelooft. Dat sinaasappel, sojasaus en zalm zo fantastisch samengaan had ik zelf nooit verzonnen, en waarschijnlijk ook niet geloofd als ik me niet had moeten inhouden om m’n bord schoon te likken na het proeven van deze combinatie. Daarom is het goed om zo nu en dan een kookboek open te slaan, of iemand anders voor je te laten koken. Zo ontdek je onverwachts lekkere dingen. En daar maak ik dan weer een eigen recept van en deel dat vervolgens met jullie. Hup, cirkeltje rond.

DSC08144

Gezien m’n voorraadkast na de verhuizing redelijk leeg was, bezocht ik dit weekend mijn favoriete Toko voor een aantal basisingrediënten die in iedere keuken thuishoren (sojasaus, sesamolie, vissaus – kost niks, is eindeloos lang houdbaar en vormt de basis van de meeste Aziatische gerechten. Je keukenkast is je nu al dankbaar!) De Toko is piepklein, veel te druk (opzij worden geduwd door winkelende Chinese omaatjes hoort erbij) en is tot de nok toe volgebouwd met bijzondere producten. Nu ik dit opschrijf bedenk ik me dat waarschijnlijk alleen een kookgek daarvan kan genieten, haha. Gelukkig zijn alle ingrediënten voor dit gerecht ook verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. En eigenlijk hoef ik er niet meer bij te vertellen dat dit gerecht gevuld is met alleen maar oh la la ingrediënten voor je lichaam, toch? (Psst, neem ook eens een kijkje in de Wondere Wereld van Voeding!)

Dit recept is een explosie van smaken, die perfect samengaan; het zoete van de sinaasappel is een ideale tegenhanger van de zoute sojasaus. Zalm en asperges waren altijd al een combinatie om je vingers bij af te likken, en de rijstnoedels nemen de rijke smaken van de saus goed op. Dus, eigenlijk heb je helemaal geen reden meer om dit recept niet een keer te proberen :)

DSC08248

Deze noodles smaken het beste als je ze eet uit een kom, met stokjes. Je kan ze natuurlijk ook serveren op een bord, met mes en vork. Maar door de geuren, smaken en eten uit een kom reis je voor heel even af naar je favoriete eettentje in Azië (die ene, die niet in je Lonely Planet stond).

Bon appétit!

Rijstnoedels met zalm, groene asperges en waanzinnige soja-sinaasappelsaus

Ingrediënten, hoofdgerecht voor 2 personen

150 gram rijstnoedels (of een ander soort noedels) * 100 gram groene aspergetips * 200 gram bimi, broccoliroosjes of peultjes * 350 gram zalm, zonder huid * 200 ml sinaasappelsap (vers of uit pak) * 2 el sojasaus * 2 tl vissaus * 1 cm gember, geraspt * ½ chilipeper, in dunne ringen * 2 el sesamolie * 1 teentje knoflook, geperst * 1 bosui, in dunne reepjes

Bereiding

  1. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking
  2. Roer in een kom de gember, knoflook, sinaasappelsap, sojasaus, sesamolie, vissaus en chilipeper door elkaar. Snijd de zalm in grove stukken en laat deze ongeveer 10 minuten marineren in de saus.
  3. Zet een wok of koekenpan op hoog vuur, schep met een lepel de zalmstukken in de pan (zonder de saus) en wok deze in ongeveer 4 minuten gaar. Haal de zalm uit de pan en leg apart op een bord. Schenk vervolgens de saus in de nog hete wok en laat deze ongeveer 1 minuut koken op hoog vuur. Gooi de aspergetips en bimi (of andere groenten) erbij en kook deze op hoog vuur in ongeveer 5 minuten beetgaar. Schep de noedels in de pan en roer de saus en groenten erdoorheen, leg vervolgens de zalmstukken erop. Besprenkel met wat gesneden bosui, en serveer direct, met eventueel nog wat extra sojasaus ernaast. Mmm!
DSC08174

Foodblogswap: aubergine cannelloni met spinazie & ricotta

DSC08109x

Daar zit ik dan. In mijn joggingbroek met een kop thee en een grote bak muesli aan onze eettafel. Het is zondagochtend half 10 en het is nu al gezellig druk op straat. Dat heb je als je aan de drukste straat van Amsterdam woont. We zijn een week geleden teruggekomen, en het strand, de palmbomen en de Arubaanse warmte lijken alweer zo ver weg. Het enige wat me de hele dag door herinnert aan ons Aruba avontuur, is hondje Charlie die door ons huis rent en zijn bot ergens probeert te begraven - om vervolgens tot de conclusie te komen dat dit niet lukt op een harde vloer. Als je mij 1,5 jaar geleden had verteld dat ik zou terugkeren met een hond, had ik dat gewoon niet geloofd. Een hond in Amsterdam? Ha! Ja dus. En dat ik zou gaan kiten, of een kookblog zou beginnen - en dat zo leuk zou vinden, had ik ook nooit verwacht. En zo was onze tijd op Aruba gevuld met onverwachte verrassingen.

DSC08132

Gelukkig is de terugkeer naar Nederland ook heel fijn. Het is natuurlijk heerlijk om vrienden en familie weer om ons heen te hebben. Ook kan ik nu dubbel genieten van alle mooie winkeltjes, hippe restaurants en creatieve uitspattingen die Amsterdam te bieden heeft. Op het gebied van eten is hier heel veel te beleven! En om meteen maar goed te beginnen heb ik mijn eerste werkdag in de keuken van de net geopende foodbar Mossel en Gin al gehad. Op een prachtige locatie in het Westerpark heerlijke mosselen, kreeft of oesters eten. Oh yeah!

DSC08063

Ok, het recept. Sinds een aantal weken ben ik lid van een kookbloggers groep, en die organiseren regelmatig leuke activiteiten, waaronder een zogenaamde ‘foodblogswap’. Je krijgt een blog toegewezen, en dan mag je een recept uitkiezen van die blog, en daar je eigen versie van maken. Ik kreeg Ruth's Bakery toegewezen en de cannelloni met spinazie & ricotta sprak me meteen aan. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door de cannelloni te vervangen door dungesneden plakjes aubergine en een aantal ingrediënten toe te voegen. Het eindresultaat is verslavend lekker!

De ricotta maakt de rolletjes heerlijk romig, de basilicum en citroen zorgen voor frisheid en de spinazie en aubergine maken het licht verteerbaar en natuurlijk bomvol vitaminen en mineralen. Je kan dit gerecht serveren met een groene salade en stokbrood, of bijvoorbeeld met verse tagliatelle. Het is het lekkerst als de aubergine flinterdun gesneden is, en dat is het makkelijkst te doen met een mandoline. Mocht je geen mandoline hebben dan kan je ook de aubergine door midden snijden en een kaasschaaf gebruiken (dan worden het kleinere rolletjes) of gewoon zelf hele dunne plakken snijden met een scherp keukenmes.

DSC08068

Door onze verhuizing ben ik een week te laat met de foodblogswap (oops), bedankt voor je geduld Ruth! Lisette van de leuke blog Happylittlekitchen maakte trouwens voor de foodblogswap de havermout pannenkoeken met banaan. Bekijk haar versie van deze ontbijttopper hier.


Foodblogswap: aubergine cannelloni met spinazie & ricotta

Ingrediënten, als bijgerecht voor 2 personen:

1 middelgrote aubergine, in flinterdunne plakken gesneden * 1 teentje knoflook, geperst * 350 gram tomato frito (tomatensaus) * bosje verse basilicum, de blaadjes in stukken gescheurd * sap + rasp van ½ citroen * 250 gram ricotta * 100 gram verse spinazie * Parmezaanse kaas, geraspt * olijfolie * zout en peper * evt. voor erbij een groene salade en stokbrood of verse tagliatelle

Ook nodig: ovenschaal en mandoline (optioneel)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrooi de aubergineplakken met wat zout en laat ongeveer 15 minuten staan. Dep vervolgens de plakken droog met wat keukenpapier.
  2. Verwarm in een hete gril of koekenpan een scheut olijfolie en leg er steeds een aantal plakken aubergine erin. Bak deze aan beide kanten gaar, in ongeveer 3-4 minuten. Doe dit met alle plakken (voeg steeds wat olijfolie toe aan de pan) en leg ze op een bord.
  3. Verwarm in een pan een scheut olijfolie, en bak de knoflook kort. Voeg vervolgens de tomatensaus, de helft van de basilicum, zout en peper toe en laat op matig vuur warm worden. Proef even of de saus op smaak is, en maak ondertussen het ricottamengsel klaar.
  4. Vermeng in een kom de ricotta, een flinke hand Parmezaanse kaas, het sap + rasp van een halve citroen, zout en peper. Natuurlijk weer even proeven, en eventueel nog wat citroen of Parmezaanse kaas toevoegen.
  5. Doe de tomatensaus alvast in de ovenschaal en laat vervolgens de spinazie kort slinken in de koekenpan. Leg een plak aubergine op een bord en leg een beetje spinazie aan de rand van de aubergineplak. Daarop een schepje ricotta, en daarop een basilicum blaadje. Rol de aubergineplak voorzichtig dicht. Herhaal dit met alle aubergineplakken.
  6. Leg de rolletjes in de ovenschaal en zet ongeveer 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Besprenkel met wat Parmezaanse kaas en olijfolie en serveer direct!

Choco-coco-bonbons met amandelvulling

DSC07749

Laten we het dit jaar met Pasen eens helemaal anders doen. Want zeg nou zelf, die eeuwige paaseieren met praline vulling hebben we nu wel een beetje gehad. En laat ik nu nét een verrukkelijk, gezond, simpel, geen-pan-of-oven nodig, tjokvol chocolade, echt verrukkelijk (mag best twee keer gezegd worden) receptje voor jullie hebben! Ja, ik ben best een beetje fan. Toen ik de eerste bonbon in mijn mond stopte dacht ik alleen maar: HALLELUJA dit is goed.

DSC07740

Zoals menig mens op deze wereld ben ik een groot fan van chocolade. Ik had de maak-je-eigen-gezonde-chocolade al een aantal keren voorbij zien komen en wist dat het slechts een kwestie van tijd was tot ik er zelf mee zou gaan experimenteren. En ja, het smaakt net zo lekker als ik hoopte. Eigenlijk zie ik haast geen reden meer om ooit nog een chocoladereep te kopen. Met deze bonbons krijg je namelijk ook nog eens moeiteloos een deel van je dagelijkse portie vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen. Dat rauwe cacao goed voor je is hebben jullie misschien al gelezen in mijn recept voor DIY nutella, maar ook kokosolie en amandelen zijn zeer welkome aanvullingen op je eetpatroon. Wil je meer weten over deze (en andere) ingrediënten, kijk dan hier.

Je kan de bonbons heel makkelijk maken in een ijsklontjesvorm, bij mij werden het bloemetjes. Gewoon, omdat het lente is. En chocolade in bloem-vorm natuurlijk nóg lekkerder smaakt.

DSC07744

Kleine waarschuwing: eet ze direct uit de vriezer want ze smelten snel (het fotograferen was een race tegen de klok met deze warmte), en als je er teveel van eet (wat ik natuurlijk heb gedaan) zijn ze een beetje misselijkmakend. In de goede zin van het woord. Oh ja, en dit:

Save the earth2

Choco-coco-bonbons met amandelvulling

Ingrediënten

80 ml kokosolie * ca. 3 el rauwe cacao * 3 el geraspte kokos * ca. 4 el maple syrop (of een andere vloeibare zoetmaker) * amandelpasta, of een andere notenpasta (te vinden bij natuurwinkels)

Ook nodig: siliconen ijsklontjesvorm

Bereiding

Mix bovenstaande ingrediënten, behalve de amandelpasta, in een kom goed door elkaar. Vergeet niet even te proeven, moet het zoeter? Of meer cacao? Voeg het dan nu toe! Verdeel ongeveer de helft van de chocolade over de ijsklontjesvorm; de vormpjes moeten tot ongeveer halverwege gevuld zijn. Laat de chocoladevormpjes ongeveer 15 minuten hard worden in de vriezer. Schep er vervolgens met een theelepel flinke bolletjes amandelpasta op, en vul tot de rand aan met de rest van het chocolademengsel. Zet minstens een half uur in de vriezer, totdat de bonbons goed hard zijn. Eet ze koud. Mmmm!

Mungbonendahl met spinazie en yoghurt - maak kennis met de detoxboon!

DSC07793

Bijna anderhalf jaar geleden vertrok ik samen met mijn lief naar Aruba. Hij met het vooruitzicht op een goede baan, ik zonder baan en eigenlijk ook zonder plan. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Mijn plan was (naast natuurlijk eerst alle stranden van het eiland te verkennen) om geen plan te hebben en dan eens te kijken wat er op mijn pad zou komen. Dus. Die eerste weken voelde ik me lichtelijk onrustig; wat ga ik doen? Ga ik wel werk vinden? Misschien ga ik wel nooit werk vinden…help…ik wil werk vinden! Gelukkig kwam ik al snel terecht bij Spirit of Aruba. Toen ik de eigenaresse vertelde over mijn liefde voor koken en eten reageerde ze enthousiast met de vraag of ik misschien kookworkshops wou geven. Kookworkshops? Ik? Uhm…ok...waarom ook niet :)

En zo begon het. Dat ik (de eerste keren met knikkende knieën) mensen liet zien hoe ze zelf sushi konden rollen. En met een enthousiast groepje de eerste ‘Groene Week Detox’ deed. Deze workshop is gebaseerd op het Ayurvedische ‘Groen & Gezond’ dieet van Christine Michon. Een belangrijk ingrediënt tijdens deze detoxweek is de mungboon. En ik kan je vertellen, tussen mij en de mungboon was het liefde vanaf de eerste hap!

mungbonen

Eigenlijk ken je de mungboon al, maar dan in een andere vorm. Als je deze groene balletjes laat ontkiemen groeit er namelijk taugé uit. Mungbonen zijn heerlijk, geroemd vanwege hun ontgiftende eigenschappen en ze zijn ontzettend voedzaam. Ook zijn ze beter verteerbaar en sneller te koken dan veel andere peulvruchten. Qua smaak zijn ze enigszins vergelijkbaar met linzen en ze smaken heerlijk in salades, soepen of stoofpotten. Dit recept, of een variant ervan, maak ik vaak als we terugkomen van een lange stranddag en zin hebben in een stevige en voedzame maaltijd (kitesurfen maakt hongerig!). De gember en kurkuma maken dit gerecht super smaakvol, en met een schepje yoghurt en wat naanbrood erbij is dit precies wat je nodig hebt om weer helemaal op te laden. Mungbonen zijn te vinden in de meeste natuurwinkels, of bij de toko. Wil je meer lezen over de wonderlijke mungboon, kijk dan hier.

DSC07798

Zucht, aan alles komt een eind - zo is over 2,5 week ons Aruba avontuur alweer afgelopen. Maar als ik iets heb geleerd van deze periode, is het dat het soms heel goed kan uitpakken om even helemaal geen plan te hebben....oh ja, en dat mungbonen heerlijk zijn natuurlijk. Eet smakelijk!

DSC01666

Mungbonendahl met spinazie en yoghurt

Ingrediënten, voor 2 personen

200 gram mungbonen, een nacht geweekt in water * 1 liter water * 1 el olijfolie * 2 tl komijnzaad * 2 tl kurkuma * 1 Spaanse peper, in dunne plakjes * Ongeveer 1 cm gember, fijngehakt * 2 tenen knoflook, fijngehakt * 150 gram verse spinazie * klein bosje koriander, fijngehakt * 1 - 2 tl zeezout * yoghurt, om te serveren * evt. voor erbij naanbrood of gekookte rijst

Bereiding

  1. Giet het weekwater van de mungbonen af en zet een pan met 1 liter schoon water op het vuur. Doe de mungbonen, komijnzaad, kurkuma, gember, knoflook, de helft van de Spaanse peper en het zeezout in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur zacht. Kook de mungbonen in ongeveer 45 minuten gaar. Kijk en proef tussendoor; als het water te snel verdampt kan je er wat water bij gieten. Ik eet de mungbonendahl het liefst met nog een beetje van de bouillon, dus ik laat het water niet helemaal verdampen.
  2. Haal de pan van het vuur en laat de spinazie langzaam slinken in de hete pan. Voeg vervolgens de rest van de Spaanse peper, gehakte koriander en olijfolie toe. Proef je gerecht: is het op smaak of moet er nog wat zout of peper bij? Serveer de mungbonendahl in een kom met een schepje yoghurt, wat gehakte koriander en naanbrood of rijst.