Natuurvoeding

Choco-coco-bonbons met amandelvulling

DSC07749

Laten we het dit jaar met Pasen eens helemaal anders doen. Want zeg nou zelf, die eeuwige paaseieren met praline vulling hebben we nu wel een beetje gehad. En laat ik nu nét een verrukkelijk, gezond, simpel, geen-pan-of-oven nodig, tjokvol chocolade, echt verrukkelijk (mag best twee keer gezegd worden) receptje voor jullie hebben! Ja, ik ben best een beetje fan. Toen ik de eerste bonbon in mijn mond stopte dacht ik alleen maar: HALLELUJA dit is goed.

DSC07740

Zoals menig mens op deze wereld ben ik een groot fan van chocolade. Ik had de maak-je-eigen-gezonde-chocolade al een aantal keren voorbij zien komen en wist dat het slechts een kwestie van tijd was tot ik er zelf mee zou gaan experimenteren. En ja, het smaakt net zo lekker als ik hoopte. Eigenlijk zie ik haast geen reden meer om ooit nog een chocoladereep te kopen. Met deze bonbons krijg je namelijk ook nog eens moeiteloos een deel van je dagelijkse portie vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen. Dat rauwe cacao goed voor je is hebben jullie misschien al gelezen in mijn recept voor DIY nutella, maar ook kokosolie en amandelen zijn zeer welkome aanvullingen op je eetpatroon. Wil je meer weten over deze (en andere) ingrediënten, kijk dan hier.

Je kan de bonbons heel makkelijk maken in een ijsklontjesvorm, bij mij werden het bloemetjes. Gewoon, omdat het lente is. En chocolade in bloem-vorm natuurlijk nóg lekkerder smaakt.

DSC07744

Kleine waarschuwing: eet ze direct uit de vriezer want ze smelten snel (het fotograferen was een race tegen de klok met deze warmte), en als je er teveel van eet (wat ik natuurlijk heb gedaan) zijn ze een beetje misselijkmakend. In de goede zin van het woord. Oh ja, en dit:

Save the earth2

Choco-coco-bonbons met amandelvulling

Ingrediënten

80 ml kokosolie * ca. 3 el rauwe cacao * 3 el geraspte kokos * ca. 4 el maple syrop (of een andere vloeibare zoetmaker) * amandelpasta, of een andere notenpasta (te vinden bij natuurwinkels)

Ook nodig: siliconen ijsklontjesvorm

Bereiding

Mix bovenstaande ingrediënten, behalve de amandelpasta, in een kom goed door elkaar. Vergeet niet even te proeven, moet het zoeter? Of meer cacao? Voeg het dan nu toe! Verdeel ongeveer de helft van de chocolade over de ijsklontjesvorm; de vormpjes moeten tot ongeveer halverwege gevuld zijn. Laat de chocoladevormpjes ongeveer 15 minuten hard worden in de vriezer. Schep er vervolgens met een theelepel flinke bolletjes amandelpasta op, en vul tot de rand aan met de rest van het chocolademengsel. Zet minstens een half uur in de vriezer, totdat de bonbons goed hard zijn. Eet ze koud. Mmmm!

Mungbonendahl met spinazie en yoghurt - maak kennis met de detoxboon!

DSC07793

Bijna anderhalf jaar geleden vertrok ik samen met mijn lief naar Aruba. Hij met het vooruitzicht op een goede baan, ik zonder baan en eigenlijk ook zonder plan. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Mijn plan was (naast natuurlijk eerst alle stranden van het eiland te verkennen) om geen plan te hebben en dan eens te kijken wat er op mijn pad zou komen. Dus. Die eerste weken voelde ik me lichtelijk onrustig; wat ga ik doen? Ga ik wel werk vinden? Misschien ga ik wel nooit werk vinden…help…ik wil werk vinden! Gelukkig kwam ik al snel terecht bij Spirit of Aruba. Toen ik de eigenaresse vertelde over mijn liefde voor koken en eten reageerde ze enthousiast met de vraag of ik misschien kookworkshops wou geven. Kookworkshops? Ik? Uhm…ok...waarom ook niet :)

En zo begon het. Dat ik (de eerste keren met knikkende knieën) mensen liet zien hoe ze zelf sushi konden rollen. En met een enthousiast groepje de eerste ‘Groene Week Detox’ deed. Deze workshop is gebaseerd op het Ayurvedische ‘Groen & Gezond’ dieet van Christine Michon. Een belangrijk ingrediënt tijdens deze detoxweek is de mungboon. En ik kan je vertellen, tussen mij en de mungboon was het liefde vanaf de eerste hap!

mungbonen

Eigenlijk ken je de mungboon al, maar dan in een andere vorm. Als je deze groene balletjes laat ontkiemen groeit er namelijk taugé uit. Mungbonen zijn heerlijk, geroemd vanwege hun ontgiftende eigenschappen en ze zijn ontzettend voedzaam. Ook zijn ze beter verteerbaar en sneller te koken dan veel andere peulvruchten. Qua smaak zijn ze enigszins vergelijkbaar met linzen en ze smaken heerlijk in salades, soepen of stoofpotten. Dit recept, of een variant ervan, maak ik vaak als we terugkomen van een lange stranddag en zin hebben in een stevige en voedzame maaltijd (kitesurfen maakt hongerig!). De gember en kurkuma maken dit gerecht super smaakvol, en met een schepje yoghurt en wat naanbrood erbij is dit precies wat je nodig hebt om weer helemaal op te laden. Mungbonen zijn te vinden in de meeste natuurwinkels, of bij de toko. Wil je meer lezen over de wonderlijke mungboon, kijk dan hier.

DSC07798

Zucht, aan alles komt een eind - zo is over 2,5 week ons Aruba avontuur alweer afgelopen. Maar als ik iets heb geleerd van deze periode, is het dat het soms heel goed kan uitpakken om even helemaal geen plan te hebben....oh ja, en dat mungbonen heerlijk zijn natuurlijk. Eet smakelijk!

DSC01666

Mungbonendahl met spinazie en yoghurt

Ingrediënten, voor 2 personen

200 gram mungbonen, een nacht geweekt in water * 1 liter water * 1 el olijfolie * 2 tl komijnzaad * 2 tl kurkuma * 1 Spaanse peper, in dunne plakjes * Ongeveer 1 cm gember, fijngehakt * 2 tenen knoflook, fijngehakt * 150 gram verse spinazie * klein bosje koriander, fijngehakt * 1 - 2 tl zeezout * yoghurt, om te serveren * evt. voor erbij naanbrood of gekookte rijst

Bereiding

  1. Giet het weekwater van de mungbonen af en zet een pan met 1 liter schoon water op het vuur. Doe de mungbonen, komijnzaad, kurkuma, gember, knoflook, de helft van de Spaanse peper en het zeezout in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur zacht. Kook de mungbonen in ongeveer 45 minuten gaar. Kijk en proef tussendoor; als het water te snel verdampt kan je er wat water bij gieten. Ik eet de mungbonendahl het liefst met nog een beetje van de bouillon, dus ik laat het water niet helemaal verdampen.
  2. Haal de pan van het vuur en laat de spinazie langzaam slinken in de hete pan. Voeg vervolgens de rest van de Spaanse peper, gehakte koriander en olijfolie toe. Proef je gerecht: is het op smaak of moet er nog wat zout of peper bij? Serveer de mungbonendahl in een kom met een schepje yoghurt, wat gehakte koriander en naanbrood of rijst.

Wrap it baby! Verrukkelijke vistaco’s met Pico de Gallo

DSC07706kopie

Weet je wat één van de leukste dingen is sinds ik ben begonnen met bloggen? Dat ik met zoveel mensen leuke gesprekken heb over eten. Gezien het weer op Aruba sowieso al geen gespreksonderwerp is (‘Lekker weertje he’ - ‘Uhm ja, net als alle andere 364 dagen’), moet er toch een ander onderwerp worden gezocht om een gesprek mee te openen. En wat blijkt; er schuilt een foody in menig mens. Of dit nu is omdat ze van koken houden, of alleen van lekker eten, of juist allergieën hebben waardoor ze soms extra creatief moeten zijn met voeding, er valt altijd wel iets te bespreken. En regelmatig komen mensen met leuke tips en heerlijke recepten, en dat is voor mij een perfecte bron van inspiratie!

vistacos

Vorige week vertelde een vriend over zijn reis naar San Diego, en de heerlijke vistaco’s met Pico de Gallo die ze daar vaak aten. Dat klonk me meteen als muziek in de oren. Vistaco’s zijn blijkbaar al jaren een grote hit in Amerika - en ik begrijp waarom, want dit zijn misschien wel de lekkerste taco’s die ik ooit heb gegeten. Zo fris, vol bijzondere smaken en gevuld met heerlijke, verse ingrediënten die (hoe kan het ook anders) ook nog eens goed voor je zijn (meer weten? Bekijk hier de wondere wereld van voeding). De taco’s zoals wij die in Nederland kennen (die knapperige die in 1000 stukjes op je bord uiteenvallen als je een hap neemt), zijn niet de taco’s die ze traditioneel in Mexico gebruiken. Daar zijn taco’s kleine tortilla’s gemaakt van maïsmeel. Ze zijn wat steviger dan de gewone tortilla’s die wij kennen (snap je ‘m nog?) en hebben een uitgesprokener smaak. Ik raad je dan ook aan om dit gerecht te maken met de maïsmeel variant, maar mocht je deze niet kunnen vinden, dan zijn gewone tortilla’s ook prima.

Eet deze heerlijke pakketjes met je handen, smeer zure room over je gezicht bij iedere hap en geniet! Wellicht geen aanrader voor een eerste date maar zeker een goede manier om het hart van een man/vrouw te veroveren.

vistacos2


Verrukkelijke vistaco’s met Pico de Gallo

Ingrediënten voor een lichte maaltijd voor 2 personen

Vis + marinade:

2 grote kabeljauw filets (of een andere stevige witvis) * sap van 1 limoen * 2 tl chilipoeder * 2 tl gemalen korianderpoeder * 3 el neutraal smakende olie * snuf zout

Voor de Pico de Gallo:

6 cherrytomaten (of 2 tomaten), in blokjes * ½ rode ui, in blokjes * ½ jalapeño peper uit pot, fijngesneden * bosje koriander, fijngehakt * 2 el olijfolie * sap van 1 limoen * 1 teentje knoflook, fijngehakt * zout & peper

Om te serveren:

4 kleine (maïsmeel) tortilla’s * 1 rijpe avocado, in plakjes * ½ kleine rode kool, in dunne repen gesneden * 125 ml zure room

Ook nodig: een blender en grillpan (optioneel) en een sateprikker

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten voor de vismarinade in een kom en smeer de vis er rondom mee in. Laat de vis ongeveer 20 minuten marineren in de koelkast en maak ondertussen de rest klaar
  2. Voor de Pico de Gallo: doe alle ingrediënten in de blender en maal fijn. Het is prima als er nog wat grove stukjes tomaat inzitten. Breng het geheel op smaak met zout en peper
  3. Verhit een grillpan (of koekenpan) op hoog vuur. Gril de vis ongeveer 4 minuten aan beide kanten totdat deze gaar is. Laat even afkoelen en trek de vis dan een beetje uit elkaar met een vork. Veeg de grillpan af, zet deze weer op hoog vuur en gril de tortilla’s een voor een kort aan beide kanten
  4. Serveer de tortilla’s warm met de vis, rode kool, avocado, zure room en lekker veel Pico de Gallo. Sateprikker erin om ze bij elkaar te houden. Oh my!

Lente frittata met citroen, garnalen & doperwten

DSC07516

Moe na een dag werken en geen zin om lang in de keuken te staan / te veel geld uitgegeven aan een vliegticket naar een tropisch oord en nu bijna helemaal blut / vrienden op bezoek die na een paar wijntjes besluiten te blijven eten? Op dit soort momenten is een frittata je beste vriend!

Fritatta is een Italiaans gerecht dat vroeger veel op het platteland werd gegeten. Het heeft iets weg van een luchtige quiche, zonder bladerdeeg. De mogelijkheden van frittata zijn eindeloos; je kan variëren met (bijna) alles wat je nog toevallig in de koelkast hebt liggen. Deze versie is mijn favoriet, door de basilicum, citroen en garnalen proef je de lente er gewoon doorheen!

DSC07500

Dit gerecht is in een handomdraai gemaakt, ontzettend lekker en gevuld met ingrediënten die goed voor je zijn. En als je krap bij kas zit gebruik je gewoon wat je toevallig nog in huis hebt - en dat is vaak meer dan je denkt. Serveer de frittata met een salade en een glas wijn. Zo lekker kan simpel zijn!

DSC07573

----------------------------

Lente frittata met citroen, garnalen & doperwten 

Ingrediënten, voor 2 personen

5 grote, biologische eieren * klein bosje verse basilicum, fijngehakt * geraspte schil van 1 citroen * sap van ¼ citroen * klein scheutje melk * handvol geraspte Parmezaanse kaas * 175 gram gepelde garnalen * 100 gram doperwten (ontdooid) * olijfolie * ½ rode peper, fijngehakt * bosuitje, in plakjes * zout & peper naar smaak * rucola of gemengde bladsla * optioneel: ciabatta of ander brood voor erbij

Ook nodig: een kleine koekenpan die in de oven kan*

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Klop in een kom de eieren met een klein scheutje melk, zout en peper los (doe dit niet te lang, het eigeel en eiwit mag een beetje gescheiden blijven, zo wordt de frittata luchtiger). Voeg vervolgens de basilicum, citroenrasp, citroensap, Parmezaanse kaas en doperwten toe. Hak de helft van de garnalen in stukjes, laat de rest heel en gooi bij het eimengsel.
  2. Verhit een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en schenk het eimengsel erin. Zet het mengsel op matig vuur en roer gedurende 1 minuut langzaam door elkaar. Zet de pan vervolgens in de hete oven. Bak de frittata ongeveer 4-5 minuten, totdat hij goudbruin en luchtig is. Strooi de Spaanse peper en bosui erover en schuif de frittata voorzichtig op een bord. Maak de salade aan met wat citroensap, olijfolie en een beetje zout. Verdeel de salade vervolgens over de frittata en serveer direct.

* Mocht je geen koekenpan hebben die in de oven kan, dan kan je de frittata ook maken in een kleine koekenpan met dikke bodem + deksel: verhit een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en schenk het eimengsel erin. Zet het mengsel op matig vuur, roer het gedurende 1 minuut langzaam door elkaar. Bak de frittata vervolgens ongeveer 10 tot 15 minuten op zeer laag vuur met een deksel op de pan.