Natuurvoeding

Fantastische dumplings met garnalen & pittige sojasaus

DSC06657bwZelf dumplings maken is een typisch geval van weinig moeite, groots effect. Ze zijn makkelijk te bereiden en geserveerd in een Chinees stoommandje zien ze er heel feestelijk uit. En niet onbelangrijk; ze smaken fantastisch! Laat je niet afschrikken door ingrediënten als wontonvellen of witte rijstazijn; alle ingrediënten voor deze heerlijke dumplings heb je in één bezoekje aan je buurt-toko (of een grote supermarkt) bij elkaar. De toko is trouwens sowieso een plek om zo nu en dan rond te struinen en je te vergapen aan alle bijzondere, ondefinieerbare producten in kleurrijke verpakkingen, de rommelige sfeer en verse groenten voor weinig geld.

DumplingDumplings kan je frituren of stomen. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om ze te stomen, op die manier zijn ze licht verteerbaar en een stuk gezonder. De pakketjes zijn gevuld met heerlijke ingrediënten als garnalen, knoflook, gember en koriander, die zorgen voor een explosie van bijzondere smaken - en zijn uiteraard heel goed voor je. Als je het leuk vindt om meer te weten over de invloed van voeding op je gezondheid, kijk dan hier. Deze heerlijke hapjes zijn ideaal om te serveren als voorgerecht, of als lichte lunch of diner.

DSC06650bwIk kon helaas  geen Chinees stoommandje vinden op Aruba, maar mocht je er één tegen het lijf lopen; koop hem! Ze kosten bijna niks, zien er leuk uit en zijn ideaal om mee te stomen. Stomen is een fantastische manier om groenten, kip en vis te bereiden. Door ingrediënten te stomen blijven vitamines, mineralen en belangrijke fytonutriënten beter behouden. Gestoomde vis en kip blijven sappig en gestoomde groenten behouden meer geur, kleur en blijven knapperig. De hoogste tijd dus, om het stomen nieuw leven in te blazen.

DSC06695bw-----------------------------------------------------------

Fantastische dumplings met garnalen & pittige sojasaus

Ingrediënten, voor 12 stuks

Voor de dumplings:

200 gram voorgekookte garnalen, zonder staart * 12 wontonvellen * 1 tl sesamolie * klein bosje koriander, in stukken gescheurd * stukje gember (ongeveer 1 cm), fijngehakt * 1 teentje knoflook, fijngehakt * klein scheutje olie

Voor de pittige sojasaus:

60 ml light (= met minder zout) soja saus * 60 ml witte rijstazijn * 2 eetlepels olie, neutraal van smaak * ½ tot 1 rode chilipeper (afhankelijk van hoe scherp je het wilt maken), fijngehakt * 2 bosuitjes, in dunne plakjes

Ook nodig: staafmixer of blender en optioneel een (Chinees) stoommandje

Bereiding

  1. Breng een grote pan met water aan de kook. Doe de garnalen, sesamolie, koriander, gember en knoflook in een blender en mix tot een geheel. Het is niet erg als er nog wat grove stukken garnaal inzitten. Leg de wonton vellen op tafel en schep er steeds een klein beetje van het garnalenmengsel in. Maak met je vinger de zijkanten van de wontonvellen een beetje nat en vouw ze vervolgens schuin dicht. Goed aandrukken zodat de vellen goed op elkaar plakken, en 10 minuten laten drogen.
  2. Maak de pittige saus: meng in een kommetje de sojasaus, rijstazijn, olie en chilipepers. Strijk een klein beetje olie over de onderkant van de dumplings zodat ze niet aan het stoommandje plakken. Stoom de dumplings ongeveer 15 tot 20 minuten, totdat ze zacht zijn. Mocht je geen stoommandje hebben, dan kan je ze ook direct in het kokende water leggen (je hebt wel kans dat er water in de dumplings komt), dan zijn ze na ongeveer 5 minuten klaar, als ze boven komen drijven. Serveer direct met de pittige saus en de bosuitjes!

Gepocheerde eieren (die écht lukken) met gegrilde kerstomaatjes en avocado

DSC065844

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb jarenlang een haat-liefde verhouding gehad met gepocheerde eieren. Ik vind ze namelijk heel erg lekker en bestel ze bijna altijd als ze ergens op het menu staan. Maar het zelf maken van deze meesterwerkjes leverde bij mij iedere keer grote frustratie op. Hoe hard ik ook in dat kokende water roerde om een mooie draaikolk te maken, of ik nu wel of geen azijn toevoegde, meestal eindigde mijn poging om gepocheerde eieren te maken in een grote pan water met allemaal losse stukjes eiwit, en dus niet iets wat in de verste verte op een gepocheerd ei leek. Eigenlijk had ik al geaccepteerd dat het maken van een perfect gepocheerd ei niet voor mij was weggelegd, totdat held Jamie Oliver in een tv-programma een geweldig trucje liet zien. En inderdaad, vanaf dat moment is het nooit meer misgegaan. Dit is echt mijn perfecte weekend ontbijt; heerlijk, gezond en makkelijk. En met Valentijnsdag in het vooruitzicht (het moet toch even genoemd worden) leek een ontbijtje op bed me wel een romantisch begin van de dag!

           Collage2

Ok, zo werkt het dus: men neme een theekopje. Snijd een stuk vershoudfolie af, groter dan de oppervlakte van het kopje. Leg de folie op het kopje, en duw met je vingers de folie een beetje naar beneden zodat er een kuiltje ontstaat. Breek een ei boven het kuiltje. Pak vervolgens voorzichtig de randen van de folie en draai deze rond, zodat het ei helemaal is ingewikkeld. Doe het pakketje meteen in kokend water, ongeveer 3-4 minuten totdat het eiwit is gestold maar het eigeel nog zacht is.

DSC06595

-------------------------------------------

Gepocheerde eieren (die écht lukken) met gegrilde kerstomaatjes en avocado

Ingrediënten, voor 2 personen

2 grote, biologische eieren * 1 rijpe avocado * trosje kerstomaten * scheutje olijfolie * knapperig (zuurdesem)brood * zeezout en peper naar smaak * vershoudfolie

Bereiding

  1. Zet de oven op grillstand. Doe de kerstomaatjes (met steeltjes en al) in een ovenschaal, besprenkel ze met wat olijfolie en zeezout. Zet ze ongeveer 5 minuten onder de gril, totdat ze helemaal zacht zijn van binnen. Halveer de avocado, schep het vruchtvlees eruit en prak het grof met een vork en breng op smaak met een beetje zeezout
  2. Breng een grote pan water aan de kook. Zet twee kopjes klaar, snijd een stuk vershoudfolie af en leg deze over de kopjes. Duw de folie iets naar beneden zodat er een kuiltje ontstaat. Breek een ei in het kuiltje, draai het folie goed dicht en leg het pakketje voorzichtig in het kokende water. Haal het pakketje er na ongeveer  3-4 minuten uit (het is niet erg als er wat water in is gekomen, verwijder voorzichtig de vershoudfolie, et voilà, een gepocheerd ei! Snijd een stuk van het brood, beleg deze met een dikke laag avocado, leg het ei er voorzichtig op en serveer de kerstomaatjes erbij.

Gepocheerde eieren

Bouillon d'amour; eerste hulp bij griep, verkoudheid en winterdip

DSC06467bw

Ik ben geen held wat betreft de winter. Met name de maand februari roept bij mij associaties op als; chronisch verkouden, bijna doorzichtige huid door gebrek aan zon, veel klagen over de kou en iedere regendruppel vervloeken (regen? Het zou toch sneeuwen!). Gelukkig kan een knusse en winterse maaltijd op zo’n moment een hoop goedmaken. Dit jaar overwinter ik op Aruba en heb ik dus helemaal niks te klagen, maar toen ik via Skype het bibberende en snotterende thuisfront sprak kreeg ik toch een beetje medelijden. Dus, een nieuwe kook-missie was geboren; een recept tegen de winterdip! Wat meteen in me opkwam was de pittige kippensoep die mijn moeder altijd voor ons maakte als we ziek waren. Ze noemde het ‘bouillon d’amour’ omdat hij zo vol goede dingen en liefde zit dat hij zelfs de meest hardnekkige winterkwalen aankan.

Bouillon d'amour2

Deze soep is gebaseerd op een oud Chinees recept. Volgens de Chinese geneeskunde kan je bij verkoudheid of griep het beste zoveel mogelijk vloeistoffen tot je nemen. Op die manier geef je je spijsverteringssysteem de nodige rust. Daarnaast rehydrateren vloeistoffen de slijmvliezen, wat voor virussen een ongunstig milieu schept. Ook bevat kippenbouillon aminozuren die vastzittend slijm verdunnen en de ademhaling vergemakkelijken. Deze soep bevat ook nog eens allerlei ingrediënten met een geneeskrachtige en ontstekingsremmende werking, zoals de antibacteriële stof Allicine in knoflook, vitamine C in chilipepers, lente ui en paksoi, een antivirale stof in shiitake, en gember is perfect voor een goede spijsvertering.

DSC06459bw

Deze soep is niet alleen goed voor je, hij is ook heerlijk; verwarmend door de chili, vol bijzondere smaaksensaties door de gember, kruidnagels en steranijs, en de paksoi, kip en shiitake zorgen voor een voldaan gevoel. En had ik je al verteld dat je hele huis lekker ruikt als de soep staat te pruttelen? De verlangende blik van ons hondje Charlie zegt genoeg. Zelf bouillon maken is trouwens heel makkelijk, je hebt eigenlijk alleen een beetje geduld nodig. Maar na twee uurtjes wachten heb je wel een grote pan geurige soep waar je je heerlijk door voelt. Je kan de soep 2-3 dagen bewaren in de koelkast, of invriezen voor een later moment. Dus, au revoir griep, verkoudheid en winterdip!

DSC06487bw

---------------------------------------------------

Bouillon d’amour; eerste hulp bij griep, verkoudheid en winterdip

Ingrediënten, voor een grote pan soep (6 - 8 porties)

Voor de bouillon:

Een biologische kip (1,5 - 2kg) * 4 kruidnagels * 2 steranijs * 3 uien (rood en/of wit) geschild * 3 wortels in plakjes * 6 tenen knoflook, licht geplet met een mes * 2,5 cm gember, geschild en licht geplet * 10 hele peperkorrels * 2 tl zout * 3 liter water

Voor in de soep:

1 teentje knoflook, fijngehakt * 1-2 el verse gember, fijngehakt * 2 chilipepers, ontpit en in plakjes * 4 lente uitjes in plakjes * 200 gram shiitake, in plakjes * 250 gram paksoi, grof gesneden * zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Maak de bouillon: spoel de kip en leg hem in een grote pan. Druk de kruidnagels in een ui, snijd de overige uien in vieren. Doe de uien, wortels, knoflook, gember, steranijs, peperkorrels, zout en water in de pan. Doe een deksel op de pan en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat ongeveer 1 uur pruttelen. Schep zo nu en dan het schuim van de bouillon met een schuimspaan of lepel
  2. Verwijder de kip en laat deze afkoelen. Kook de bouillon nog een uur tot ongeveer 2 liter in. Haal ondertussen het vlees van de kip en snijd deze in kleine stukjes. Laat de bouillon afkoelen en zet hem een half uurtje in de koelkast
  3. Schep het gestolde vet van de bouillon en filter de bouillon door een zeef of doek, gooi de uitgekookte groenten weg. Breng de bouillon aan de kook met daarin de overgebleven knoflook, gember, lente uien, chilipepers, shiitake en paksoi. Voeg het kippenvlees toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak

Speltpizza met mozzarella, parmaham & basilicumolie

DSC06228bw

Dat zelf pizza maken makkelijk en leuk is heb ik ontdekt sinds ik op Aruba woon. Ten eerste omdat ik hier eindelijk een normale oven tot mijn beschikking heb in plaats van een combimagnetron met grillstand, en ten tweede uit een sterke behoefte aan lekkere pizza. In Amsterdam krioelt het van de pizzatentjes waar ze verrukkelijke steenovenpizza’s bakken, met flinterdunne en krokante bodem - zoals het hoort naar mijn idee. Hier bakken ze de pizza’s graag ‘American Style’ met dikke bodem en veel kaas zodat je de rest van de ingrediënten er nauwelijks doorheen proeft. En dus werd het tijd om te experimenteren met het maken van mijn ideale pizza. Een steenoven in de achtertuin was echt perfect geweest, maar met een goede oven kom je een heel eind!

DSC06215bw2

Een goede pizza begint natuurlijk met de juiste bodem. Meerdere probeersels hebben de revue gepasseerd, maar dit recept bleek de absolute winnaar. Door het deeg zo dun mogelijk uit te rollen krijg je een knapperige bodem die snel klaar is. In plaats van ‘klassieke’ bloem te gebruiken, heb ik gekozen voor speltbloem. Spelt is een graansoort, en is momenteel erg populair als ‘gezonder’ alternatief voor tarwe. Spelt bevat namelijk een stuk minder Fytinezuur, een zogenaamd antinutriënt dat zich bindt aan belangrijke mineralen en spoorelementen (calcium, ijzer en zink) en er zo voor zorgt dat deze stoffen minder goed door ons lichaam worden opgenomen. Wil je meer lezen over waarom spelt een goed alternatief is voor tarwe? Kijk dan hier. Verder is speltdeeg mooi soepel, de smaak iets zoeter en de textuur wat zachter dan met gewone tarwe.

Het geheim voor een lekkere pizza is dat niet alle ingrediënten in de oven hoeven. Door de een deel van de topping er pas op te leggen nadat de pizza uit de oven komt blijven de smaken veel beter behouden. Oh, en weet je wat perfect combineert met Pizza? Koude Prosecco. En een groep gezellige vrienden aan een lange tafel in de zon (of binnen met de verwarming aan :)). Proost!

DSC06225bw2

-----------------------------

Speltpizza met mozzarella, parmaham & basilicumolie

Ingrediënten, voor ongeveer 4 dunne, medium pizza’s

Voor de tomatensaus:

1 blik (400 gram) tomatenblokjes * 4 el gedroogde oregano * ½ teentje knoflook, in kleine stukjes * 1 el olijfolie * snufje zout

Voor het deeg:

500 gram speltbloem (verkrijgbaar bij de meeste natuurwinkels) * 1 zakje (7g) gedroogde gist * 1 tl basterdsuiker * snufje zout * 2 el olijfolie * ca. 300 ml lauwwarm water * bakpapier

Voor erop:

2 bollen buffelmozzarella, in plakjes * 1 zakje rucola * 140 gram parmaham, in plakken * bosje basilicum * 150 ml olijfolie * Parmezaanse kaas, vers geraspt * snufje zout * 1 teen knoflook, in stukjes

Ook nodig: blender/staafmixer en deegroller (of lege wijnfles, gewoon creatief zijn)

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten voor de tomatensaus, breng op smaak en zet de saus in de koelkast totdat de pizzabodems klaar zijn
  2. Maak het deeg: zeef de speltbloem en het zout in een grote kom en maak een kuil in het midden. Doe in een aparte kom het water, de gist, olijfolie en basterdsuiker en laat dit een paar minuten staan. Schenk vervolgens het mengsel in de kuil. Vermeng met een vork het watermengsel met de speltbloem tot een geheel en kneed het deeg met je handen (met een beetje bloem op je handen zodat het niet plakt), minimaal 5 minuten totdat je een glad en elastisch deeg hebt. Als het deeg te plakkerig is kan je gewoon extra bloem toevoegen totdat het de juiste substantie heeft. Doe het deeg in een grote kom met een theedoek erover en laat dit ongeveer 45 minuten staan, totdat de grootte is verdubbeld
  3. Verwarm de oven voor op 250 graden, hij moet echt goed heet zijn voordat je de pizza’s erin legt! Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed met je handen lucht uit het deeg en maak er een rol van. Snijd deze vervolgens in 4 gelijke stukken waar je kleine balletjes van draait. Besmeer een stuk bakpapier en met wat olijfolie. Plaats hier een deegballetje op en rol deze met een deegroller zo plat mogelijk uit. Bij mij worden ze nooit echt mooi rond, maar dat maakt ze juist rustiek ;)
  4. Voor erop: Doe de basilicum (met steel en al), olijfolie, knoflook en zout in een blender en mix tot een basilicumolie. Besmeer de pizzabodem met de tomatensaus, leg er vervolgens plakjes mozzarella op ( een halve bol per pizza) en sprenkel er wat basilicumolie overheen en doe de pizza in de oven totdat de bodem helemaal bruin en knapperig is.
  5. Haal de pizza uit de oven en leg er wat plakken parmaham, vervolgens een handje rucola en verse geraspte Parmezaanse kaas. Klein scheutje olijfolie eroverheen, ENJOY!